ଆପଣ ମାନେ ଜାଣନ୍ତି କି ଆମ୍ବ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସବୁ ଫାଇଦା ଆପଣ ଶରୀରକୁ ହୋଇଥାଏ . ପଢନ୍ତୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖବର

ଆମ୍ବ କ’ଣ?

ଆମ୍ବ ହେଉଛି ଏକ ଅଙ୍ଗୁର ଫଳର ଆକାର ବିଷୟରେ ଟ୍ରପିକାଲ୍ ପଥର ଫଳ | ଚର୍ମ ହଳଦିଆରୁ ସବୁଜ କିମ୍ବା ନାଲି-ସବୁଜ ରଙ୍ଗରେ ଥାଏ; ମାଂସ ନରମ ଏବଂ ହଳଦିଆ; ଏବଂ ଫଳର ମଝିରେ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ, କଠିନ ପଥର ଅଛି |

ଆମ୍ବ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ମୂଳ ଦେଶ, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେରିକା, ମେକ୍ସିକୋ ଏବଂ କାରିବିଆନ୍ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ଚାଷ କରାଯାଏ |

ଆମ୍ବ ର ପୁଷ୍ଟିକର ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ |

ତାଜା ଆମ୍ବର ଏକ 80g ପରିବେଷଣ ଯୋଗାଏ:

· 48kcal / 200kj

· 0.7g ପ୍ରୋଟିନ୍ |

· 0.3g ଚର୍ବି |

· 11.2g କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ |

· 1.3g ଫାଇବର |

· 134 ମିଗ୍ରା ପୋଟାସିୟମ୍ |

· 29mg ଭିଟାମିନ୍ ସି |

ତାଜା ଆମ୍ବକୁ 80g ପରିବେଷଣ କରିବା ଆପଣଙ୍କ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ | ଶୁଖିଗଲେ, କେବଳ 30g ଅଂଶ ଗଣନା ହୁଏ | ଆମର ସୁବିଧାଜନକ ଇନଫୋଗ୍ରାଫିକ୍ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ପାଞ୍ଚ ଦିନରେ ଗୋଟିଏ ଗଠନ କ’ଣ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଆବିଷ୍କାର କରନ୍ତୁ |

ଆମ୍ବ୍ର 5 ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା |

1. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର |

ମାଙ୍ଗୋ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଗୁଣ ସହିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଯଉଗିକର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ, ଏହି ଉଦ୍ଭିଦ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରେ ଗାଲୋଟାନିନ ଏବଂ ମାଙ୍ଗିଫେରିନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଦିନକୁ ଦିନ ଜୀବିକା ଏବଂ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାର କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଉଭୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଇଛି |

ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ଭିଦ ଖାଦ୍ୟ ପରି ଏହି ଅନେକ ଯଉଗିକ ଚର୍ମରେ ଏବଂ ତଳେ | ଆମ୍ବ ଚୋପାକୁ ଦେଖୁଥିବା ଏକ 2012 ଅଧ୍ୟୟନରେ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ନିଆଯାଇଛି ଯେ ସେଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଉଦ୍ଭିଦ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଯୋଗୁଁ ଏହା ମୋଟାପଣକୁ ରୋକିବାରେ ଏକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ |

2. ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ |

2018 ରେ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ଅଧ୍ୟୟନ ଦର୍ଶାଇଲା ଯେ କ୍ରନିକ୍ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ 4 ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଆମ୍ବ ଖାଇଥିଲେ, ଫାଇବରର ମାତ୍ରା ହେତୁ ଏହାର ଲକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଉପଭୋଗ କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଫଳର ଅନ୍ୟ ଜଉଗିକରୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବତ। | କୌତୁହଳର ବିଷୟ, ଆମ୍ବ ଗଛର ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ପତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭିଦ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆଣ୍ଟିଡିଆରିଆଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଦେଖାଯାଏ |

3. ସୁସ୍ଥ ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ |

ଆମ୍ବରେ ଉଭୟ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ସି ର ଯଥାର୍ଥ ସ୍ତର ରହିଥାଏ ଭିଟାମିନ୍ ସି କୋଲାଜେନ୍ ଗଠନରେ ଜଡିତ – ପ୍ରୋଟିନ୍ ଯାହା ଚର୍ମରେ ଏକ ସ୍କାଫୋଲ୍ଡ ଭାବରେ କାମ କରେ, ଏହାକୁ ଏବଂ ଦୃଡ ରଖେ | ଭିଟାମିନ୍ ସି ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ପରିବେଶ ନଷ୍ଟରୁ ରକ୍ଷାକାରୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ; ଭିଟାମିନ୍ ସି ର ଅଭାବ କ୍ଷତ ଆରୋଗ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ ରେଖା ଏବଂ କୁଞ୍ଚିକୁ ବଡିଥ | ଆମର କେଶ ଉଭୟ କୋଲାଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଆବଶ୍ୟକ କରେ ଏବଂ ଲ iron ହର ଅବଶୋଷଣରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ – କେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ |

ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ସମସ୍ତ କୋଷଗୁଡ଼ିକ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି – ଏବଂ କେତେକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଏହା ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟର ଲକ୍ଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଭାବ ଦେଇପାରେ | ଭିଟାମିନ୍ ଏ ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ହେଉଛି ସେବମ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏହାର ସମ୍ପୃକ୍ତି, ତେଲିଆ ପଦାର୍ଥ ଯାହା ଆମ ଚର୍ମ ଏବଂ ତ୍ୱଚାକୁ ଆର୍ଦ୍ର କରିଥାଏ |

4. ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରେ |

2016 ରେ ଏକ ପଶୁ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ମାଙ୍ଗିଫେରିନ୍, ହୃଦ୍‌ରୋଗର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଦାହ କମିଯାଏ | ପଶୁମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଅଧ୍ୟୟନ ସୂଚିତ କରେ ଯେ ସମାନ ଉଦ୍ଭିଦ ରାସାୟନିକ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସନ୍ତୁଳନକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ |

ଏହି ପଶୁ ଅଧ୍ୟୟନଗୁଡିକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଥିବାବେଳେ ମାନବ ପରୀକ୍ଷଣର ଅଭାବ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଉପକାରଗୁଡ଼ିକ ମଣିଷରେ ନକଲ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ଆକଳନ କରିବାକୁ ଅଧିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ |

5. ଆଖି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରେ |

ଆମ୍ବ କମଳା ମାଂସ ଆମକୁ କହିଥାଏ ଯେ ସେମାନେ କାରୋଟିନଏଡରେ ଭରପୂର ଅଟନ୍ତି ଯାହା ଆଖି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ | ବିଶେଷ ଭାବରେ, ସେମାନେ ଲ୍ୟୁଟିନ୍ ଏବଂ ଜିଆକ୍ସାଣ୍ଟିନ୍ ଦୁଇଟି କାରୋଟିନଏଡ୍ ଯୋଗାନ୍ତି ଯାହା ଆଖିର ରେଟିନାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ, ଏହାକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରୁ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପକରଣରୁ ନିର୍ଗତ ନୀଳ ଆଲୋକରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ | ବୟସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାକୁଲାର ଡିଜେରେସନ୍ ର ଲକ୍ଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲ୍ୟୁଟିନ୍ ଏବଂ ଜିଆକ୍ସାଣ୍ଟିନ୍ ବିଶେଷ ଉପଯୋଗୀ |

Leave a Reply

Your email address will not be published.